U bevindt zich op dit moment op de vertaalde site van Pro Wonen.

Mooie stappen in Zelhem

Dertien dolgelukkige nieuwe bewoners namen onlangs de sleutels van hun nieuwe aardgasvrije woning aan de Hummeloseweg in Zelhem in ontvangst. Geen uitbundige sleuteluitgifte helaas, maar de bewoners zijn er niet minder blij om.

Geen gedoe
Vooral de heer en mevrouw Fokkink verheugen zich erg op het nieuwe avontuur. Meneer Fokkink (70): “We zijn ontzettend gelukkig met ons nieuwe huis! We hebben onze woning al een tijd geleden verkocht en wilden heel graag naar de Oranjehof of naar de Hummeloseweg. Met het oog op de toekomst is een gelijkvloerse huurwoning namelijk wel zo handig. Want als we minder goed ter been worden, is een slaapkamer op de begane grond ideaal. We wilden ook geen koopwoning meer. Want als wij er niet meer zijn, hebben de kinderen geen gedoe met de verkoop.” 

De keuze
In Zelhem zijn niet zo veel huurwoningen die vrij komen. En al helemaal geen nieuwbouw. Meneer Fokkink: “Gelukkig staan we al heel lang als woningzoekenden ingeschreven. Maar toen we een woning toegewezen kregen, waren we toch nog blij verrast. Je kunt beter kiezen waar je heen gaat dan dat er voor je wordt gekozen waar je terecht komt. We mochten zelfs nog kiezen w√©lke woning we hier graag wilden. We kennen alle nieuwe buren, dus dat kan wel eens heel gezellig worden.”

Digitale boodschap
Waar normaal gesproken de sleutels officieel worden overhandigd door een wethouder, de directeur of een manager, was er nu 'slechts' een video boodschap voor iedere bewoner. Directeur bestuurder Hanke Struik sprak in een vlog de bewoners toe en wenste hen heel veel woonplezier. "We missen u en er komt een moment dat we er toch samen op kunnen proosten."

SteenGoed Benutten
Projectleider Roy Meurs van ProWonen: “Zonder gemeente en provincie waren deze woningen nooit gebouwd. Met de gemeente hebben we, gezien de urgentie van nieuwe woningen in Zelhem, de procedures vlot doorlopen. Van de Provincie Gelderland hebben we subsidie uit het programma ‘SteenGoed Benutten’ gekregen.” De essentie van het programma is om - gezien vanuit leegstaand vastgoed - ruimtelijke kwaliteit te behouden en te versterken en Gelderland nog mooier, leefbaarder en economisch aantrekkelijker te maken. Meurs: ”De oude Rabobank stond al een tijd te koop en de eigenaar van het postkantoor wilde van zijn pand af. Een andere locatie viel af en opeens kwam alles heel mooi samen. We hebben hier nu dus 3 gezinswoningen en 10 gelijkvloerse woningen kunnen bouwen.”

Piersonstraat
“Maar we zijn nog niet klaar in Zelhem. Aan de Piersonstraat willen we nog eens acht gelijkvloerse woningen bouwen. De bestemmingsplanprocedure hiervoor loopt nu, in september willen we de woningen aanbieden. Met deze en de woningen aan de Hummeloseweg lossen we al een flink deel van het woningtekort in Zelhem op.” 

Een paar feiten 
Van de 13 nieuwe bewoners aan de Hummeloseweg komen er 11 uit Zelhem, waarvan er drie nu ook al een woning van ProWonen huren. De woningen krijgen straks een groene uitstraling door het aanbrengen van hagen op de erfgrenzen. Ook worden er bij vier woningen een oprit aangelegd, zodat de parkeerdruk in de omgeving wordt verminderd.