U bevindt zich op dit moment op de vertaalde site van Pro Wonen.

Meer kans voor jongeren op huurwoning

Jongeren tot ongeveer 30 jaar komen steeds moeilijker aan een sociale huurwoning, terwijl zij de grootste groep woningzoekenden vormen. Daar gaan we wat aan doen.

Maatregelen
Een pakket van maatregelen is in de maak om deze woningzoekenden in 2020 meer kans te geven. Zo krijgen zij voorrang op een aantal (1 op de 3) betaalbare woningen met een kale huurprijs tot € 619,01 in Neede, Eibergen, Borculo, Ruurlo, Hengelo, Vorden en Lichtenvoorde. Ook kijken we kritisch naar een aantal woningen die met voorrang worden aangeboden aan mensen van 55 jaar en ouder. Een deel van deze woningen kan wellicht ingezet worden voor alle leeftijden. Dus ook voor mensen jonger dan 55 jaar. Uiteraard blijven wij de woningen die specifiek voor ouderen zijn bedoeld ook aan hen toewijzen.

Nog meer kans met Zoek Gerichte Loting
Een belangrijke aanvulling is dat de woningen waarbij de jongeren voorrang krijgen, toegewezen worden via Zoek Gerichte Loting. Daarmee krijgen jongeren die specifiek in een bepaalde plaats zoeken, nóg meer kans.

Onderzoek
In de afgelopen periode hebben we op verschillende manieren de situatie op de huurwoningmarkt onderzocht, waarbij specifiek op de situatie voor jongeren werd ingezoomd. Begin vorig jaar is er onderzoek gedaan naar de factoren die van invloed zijn op de toenemende vraag naar sociale huurwoningen. Per kern is de druk ten opzichte van het gemiddelde van ProWonen zichtbaar gemaakt. Daarnaast hebben we in Neede, Borculo én Zelhem de afgelopen jaren pogingen gedaan om met jongeren in gesprek te komen. Eind 2018 is in Zelhem een pilot gedaan om jongeren tot 30 uit Zelhem voorrang te geven bij de toewijzing van 5 woningen. In de loop van 2020 bekijken we of, in navolging van de pilot uit 2018, het nogmaals in Zelhem nodig is een aantal woningzoekenden tot 30 jaar voorrang te geven.