Skip to main

ProWonen wenst u hele fijne feestdagen! Bekijk hier onze openingstijden rondom de feestdagen.

niet goed

Hanke Struik
17-07-2024

Gemeente Berkelland en ProWonen zetten kamergewijs verhuren in voor statushouders

Statushouders kunnen binnenkort een kamer huren bij ProWonen in de gemeente Berkelland. De gemeente en woningcorporatie ProWonen hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten die het mogelijk maakt om kamergewijze verhuur in te zetten voor de huisvesting van statushouders. Het gaat om woonruimte voor statushouders die alleenreizend zijn. Het moet helpen om aan Berkelland gekoppelde statushouders sneller te huisvesten, doorstroming te bevorderen en de druk op de verhuurmarkt te verminderen. In Berkelland zijn we daarnaast ook volop bezig om versneld sociale huurwoningen te bouwen in Borculo, Ruurlo en Neede. Die woningen zijn bedoeld voor reguliere woningzoekenden (50 woningen), statushouders en Oekraïense ontheemden (45 woningen).

Statushouders
Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen om in Nederland te blijven. Zij worden toegewezen aan een gemeente, die als taak heeft om geschikte woonruimte voor hen te vinden en hen te helpen in te burgeren. Het rijk bepaalt hoeveel statushouders elke gemeente jaarlijks moet huisvesten.

Passende woningen
Omdat de beschikbare woningen meestal bedoeld zijn voor gezinnen en drie slaapkamers hebben, zijn ze te groot om aan een persoon  te verhuren. In een situatie dat er veel vraag is naar woningen zorgt kamergewijze verhuur voor beter passend wonen. Gemeente en ProWonen zien het kamergewijs verhuren aan alleenreizende statushouders als een oplossing voor de korte termijn. We zorgen voor een efficiënter gebruik van het vastgoed van de woningcorporatie en een goede huisvesting voor deze groep.

Als een woning leegkomt, bekijken gemeente en corporatie of de woning geschikt is om kamergewijs te verhuren. 

Buurt maken 
Naast de mogelijkheid om kamergewijs te verhuren, maakten de woningcorporatie en de gemeente ook afspraken over het belang van een goede begeleiding van de statushouders. Denk aan buurt maken en duurzaam contact met omwonenden.

Hanke Struik: ‘Ik ben blij dat we meer nieuwkomers een thuis kunnen geven in de Achterhoek. En dat we dit ook echt samen doen. Dat vind ik belangrijk. Om te zoeken naar oplossingen en innovatieve mogelijkheden voor het oplossen van de krapte op de woningmarkt.'